dimecres, 14 d’abril del 2010

Nicaragua, tierra de lagos y volcanes

Estes fotos ressenyen la vida diària d’algunes persones que viuen a les comunitats del departament de Boaco en Nicaragua on he pogut compartir un curt i entranyable estiu. A més he estat compartint e intercanviant diferents experiències educatives en algunes escoles d’estos departaments.

Disposen de pocs recursos econòmics ja que gran part de la població viu en pobresa extrema però demostren una actitud i uns valors que els ajuden a lluitar pels seus drets dia a dia.

He tingut l’oportunitat de conviure en dos comunitats i amb dues famílies diferents.

La comunitat de “Santo Domingo”, una comunitat que pertany al municipi de Santa Lucia, departament de Boaco. El camí per accedir a Santo Domingo és un camí rural, pel que creua el riu Malacatoya, per tant, per arribar a Santo Domingo hi ha que creuar 2 vegades el riu, una per un pont, construït des de març de 2009, i l’altra pel l’aigua o les pedres que posen les persones per a creuar. Viuen aproximadament uns 380 habitants, hi ha unes 65/70 cases. Belarmino Espinosa és el Líder de la comunitat. Un home lluitador per els seus.

No tenen cap electrodomèstic per tant, el menjar han de consumir-lo ràpidament per a que no es malbarate.

Alguns dies de la meua estància en Santo Domingo he viscut en la mestra de la comunitat, Sara Maria Hurtado, tots els dies camina 5Km per anar i 5Km per a tornar a l’escola. Creua un riu sense cap pont construït. És un camí dur.

“La concepción” és l’ altra comunitat del municipi de Santa Lucia en la que he conviscut i conta amb les mateixes condicions i característiques econòmiques i que “Santo Domingo”. Hi ha unes 75/80 cases.

Encara que conten amb electricitat i llum des de fa uns anys, tots els dies de vesprada se’n va la llum, de vegades torna en uns minuts o hores, altres vegades no torna fins al dia següent.

L’experiència ha segut enriquidora i sempre els agrairé tot l'amor que m'oferiren.

Vero Sáez



Selección de fotos: Vero
Diseño del panel: Xavi Carrillo

2 comentaris:

  1. Soi sara de pinoso,es mui grande la diferencia entre los paises del tercer mundo y nosotros,tenemos muchas comodidades y no nos damos cuenta de los esfuerzos que tienen que hacer algunas personas para sobrevivir como la gente de nicaragua,yo creo que el mundo esta mui mal repartido.

    ResponElimina
  2. Soy Cristina y es increible todo el amor que dan estan personas a otras sin conocerlas cuando nosotros aqui para fiarnos de alguien necesitamos casi toda una vida esta claro que eso lo hemos hecho nosotros que tenemos 'mejor forma de vida' aunque en mi opinion me gustaria ser de alli simplemente por el medio y las personas que viven alli para mi la mejor forma de vida es donde las cosas se aprecian y aqui eso se esta perdiendo...

    ResponElimina